Wie zijn we?

Laidos vzw is een enthousiast gemengd koor uit Waregem en staat sinds maart 2023 onder de leiding van Leen Van Hee. Het koor ontstond in 1994 uit het Waregems Jeugdkoor, dat in 1986 reeds was opgericht door Marleen Annemans. De voorbije decennia heeft Laidos aangetoond diverse stijlen en genres aan te kunnen. Van klassiek tot hedendaags, van kerkelijk tot wereldmuziek, van Nederlandstalig tot Pools of Indonesisch… Laidos gaat geen uitdaging uit de weg en zingt elk genre met evenveel plezier en enthousiasme. Net die variatie maakt het voor de koorleden boeiend om te blijven zingen. Van de koorleden wordt dan ook een groot engagement en een hoge aanwezigheidsgraad verwacht.

Naast de wekelijkse repetities en diverse concerten organiseert Laidos elk jaar ook enkele ontspanningsmomenten. Een spelletjesavond, een filmnamiddag, samen naar een concert en een uitstap naar Gent hebben de Laidozers dichter bij elkaar gebracht en van het koor een hechte vriendengroep gemaakt.

We repeteren wekelijks op zaterdagnamiddag van 17u tot 19u in school Torenhof (Waregem). Tijdens de repetities wordt er kinderopvang voorzien voor de kinderen van de koorleden. Wil je graag met ons meezingen? Neem dan snel contact op via het contactformulier!

Wil je onze koorkas spijzen zonder zelf te moeten betalen? Dat kan! Je kan Laidos steunen door je online aankopen via Trooper te doen. Eén extra klik die jou niets kost, maar die onze koorkas per online aankoop doet groeien. Ga zeker eens kijken op de Trooper website welke gekende winkels allemaal deelnemen. Alvast bedankt voor je steun!

Historiek

In 1986 werd het Waregems jeugdkoor opgericht door Marleen Annemans. In 1990 bereikte het koor de hoogste categorie op het Internationaal Muziekfestival voor de jeugd in Neerpelt. Een titel die ze in 1992 omzetten in een ”Summa Cum Laude”. Het koor nam deel aan diverse Europa-Cantat zingweken en werd in 1993 geselecteerd om deel te nemen aan Europalia Mexico. In 1994 werd de naam Waregems Jeugdkoor omgevormd tot LAIDOS wat in het Keltisch “lied” betekent.

Leen Van Hee

Leen startte haar muzikale loopbaan aan de plaatselijke muziekschool te Meulebeke, en vervolgde deze aan de academies van Tielt, Izegem, Waregem, Brugge, Lier en Gentbrugge waar ze met grootste onderscheidingen de diploma’s van Klassieke Zang, Hobo en Koordirectie wist te behalen. Daarnaast verdiepte ze er zich in diverse andere instrumenten, orkestdirectie, kinderkoor, muziekgeschiedenis, harmonie, schriftuur, dictie, voordracht en toneel.

Na haar studie Lichamelijke Opvoeding (1988) en Bachelor Lager Onderwijs (2008) studeerde ze van 2016 tot 2022 verder aan het conservatorium van Maastricht, bij prof. Ludo Claesen. Daar behaalde ze de titel van ‘Master of Music Choir Conducting’, with minors in Orchestra en Childrens Choir Conducting, met het judicium ‘Cum Laude, with Distinction’ en felicitaties van de jury.

Wording of the distinction :
« Leen is a confident conductor who could inspire musicians & audience with her well constructed musical narrative. Her performance is very personal. Leen knows what she wants and communicates it clearly to all musicians. Excellent contact with all performers : there is a real symbiosis. The global attitude on stage is mature and professional – clear & efficient technical mastery! Speech & program booklet are top! Her performance is characterized by in-depth awareness and profound knowledge of the score, the musical context, structure and form. Leen gives confidence to her musicians. This results in a symbiosis between soli, choir & orchestra, sharing the common goal of passionate musicianship. This is the level of craftsmanship, that allows diving even deeper into musical freedom. Excellent musicianship! »
Maastricht, 2022, June 18

Leen is al ruim 30 jaar werkzaam aan de academie voor muziek en woord Tielt, waar ze coördinator is en les geeft aan de allerkleinsten in de richting Podiumkriebels. Sinds eind de jaren ’80 is Leen actief binnen het Koninklijk Koor en Orkest Zanglust in Tielt, waar ze naast hoboïst en althoboïst ook mededirigent van koor en orkest is.

Van 2013 tot 2022 was ze dirigent van het Koninklijk Koor Crescendo uit Meulebeke.
Leen is ook bestuurslid van Koor&Stem West-Vlaanderen, waar ze o.a. het zingen met kinderen coördineert.
Als zanger kan je Leen aan het werk zien en horen bij o.a. het Kortrijks Vocaal Ensemble.
Leen is ook freelance coach & interimdirigent voor koor en orkest, en met ‘BeVaH’ organiseert ze diverse kunst- en cultuuractiviteiten voor jong en oud.

Sinds maart 2023 neemt Leen de fakkel van Marleen Annemans over bij Laidos Waregem.

Marleen Annemans

Marleen is de oprichtster en bezielster van het gemengd koor Laidos (1986). Ze studeerde muziek aan het Lemmensinstituut en geeft momenteel les aan het O.L.V.H-Instituut en de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Waregem. Ze volgde tal van dirigentencursussen in het binnen- en buitenland o.a. bij Johan Duyck, Laszlo Heltay, Georg Grün en Silvana Valessi. Sinsd 1999 is ze ook dirigent van het schoolkoor Sjaloom.

Marleen is zeer actief in de koorwereld. Ze is lid van de Vocale Commissie provincie West-Vlaanderen. Ze zetelt in de raad van bestuur van koor & stem nationaal en in de raad van bestuur van VFJK-koor & stem. Marleen is sinds enkele jaren lid van de jury voor de provinciale koortornooien in Oost-Vlaanderen.

Ze is actief betrokken bij Europa-Cantat met o.a. bij de organisatie van internationale zingweken en -weekends en dirigentencursussen en ze geeft zelf ook tal van workshops (nationaal en internationaal). Ze was ook jarenlang de bezielster van het “koorweekend voor het gezin” dat tussen 1994 en 2008 jaarlijks begin juli plaatsvond in Waregem.