Wie zijn we?

Laidos vzw is een enthousiast gemengd koor uit Waregem. Het koor ontstond in 1994 uit het Waregems Jeugdkoor, dat in 1986 reeds was opgericht door Marleen Annemans. De voorbije decennia heeft Laidos aangetoond diverse stijlen en genres aan te kunnen. Van klassiek tot hedendaags, van kerkelijk tot wereldmuziek, van Nederlandstalig tot Pools of Indonesisch… Laidos gaat geen uitdaging uit de weg en zingt elk genre met evenveel plezier en enthousiasme. Net die variatie maakt het voor de koorleden boeiend om te blijven zingen. Van de koorleden wordt dan ook een groot engagement en een hoge aanwezigheidsgraad verwacht.

Naast de wekelijkse repetities en diverse concerten organiseert Laidos elk jaar ook enkele ontspanningsmomenten. Een spelletjesavond, een filmnamiddag, samen naar een concert en een uitstap naar Gent hebben de Laidozers dichter bij elkaar gebracht en van het koor een hechte vriendengroep gemaakt.

We repeteren wekelijks op zaterdagnamiddag van 17u tot 19u in school Torenhof (Waregem). Tijdens de repetities wordt er kinderopvang voorzien voor de kinderen van de koorleden. Wil je graag met ons meezingen? Neem dan snel contact op via het contactformulier!

Wil je onze koorkas spijzen zonder zelf te moeten betalen? Dat kan! Je kan Laidos steunen door je online aankopen via Trooper te doen. Eén extra klik die jou niets kost, maar die onze koorkas per online aankoop doet groeien. Ga zeker eens kijken op de Trooper website welke gekende winkels allemaal deelnemen. Alvast bedankt voor je steun!

Historiek

In 1986 werd het Waregems jeugdkoor opgericht door Marleen Annemans. In 1990 bereikte het koor de hoogste categorie op het Internationaal Muziekfestival voor de jeugd in Neerpelt. Een titel die ze in 1992 omzetten in een ”Summa Cum Laude”. Het koor nam deel aan diverse Europa-Cantat zingweken en werd in 1993 geselecteerd om deel te nemen aan Europalia Mexico. In 1994 werd de naam Waregems Jeugdkoor omgevormd tot LAIDOS wat in het Keltisch “lied” betekent.

Marleen Annemans

Marleen is de oprichtster en bezielster van het gemengd koor Laidos (1986). Ze studeerde muziek aan het Lemmensinstituut en geeft momenteel les aan het O.L.V.H-Instituut en de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Waregem. Ze volgde tal van dirigentencursussen in het binnen- en buitenland o.a. bij Johan Duyck, Laszlo Heltay, Georg Grün en Silvana Valessi. Sinsd 1999 is ze ook dirigent van het schoolkoor Sjaloom.

Marleen is zeer actief in de koorwereld. Ze is lid van de Vocale Commissie provincie West-Vlaanderen. Ze zetelt in de raad van bestuur van koor & stem nationaal en in de raad van bestuur van VFJK-koor & stem. Marleen is sinds enkele jaren lid van de jury voor de provinciale koortornooien in Oost-Vlaanderen.

Ze is actief betrokken bij Europa-Cantat met o.a. bij de organisatie van internationale zingweken en -weekends en dirigentencursussen en ze geeft zelf ook tal van workshops (nationaal en internationaal). Ze was ook jarenlang de bezielster van het “koorweekend voor het gezin” dat tussen 1994 en 2008 jaarlijks begin juli plaatsvond in Waregem.